Jadalny tusz? Czy to, co wydrukujesz, możesz zjeść?

2025-12-09
Jadalny tusz? Czy to, co wydrukujesz, możesz zjeść?

Jadalny tusz? Czy to, co wydrukujesz, możesz zjeść?

Jadalne wydruki to nie fikcja. Stosuje się je częściej niż myślisz, zwłaszcza w cukiernictwie przy ozdabianiu tortów, ciastek czy babeczek. Popularność zyskuje także nowatorskie zastosowanie jadalnych wydruków jako ekologicznych, jadalnych etykiet, naklejanych bezpośrednio np. na bochenku chleba. Czym jest papier jadalny, jakie urządzenia mogą wykorzystywać jadalne tusze, i z czego składa się jadalny tusz do drukarki? Odpowiadamy.

  1. Jadalny tusz? Czy to, co wydrukujesz, możesz zjeść?
  2. Do jadalnego druku tylko tusz
  3. Jadalny papier na każdą okazję
  4. Czy z tuszem jadalnym można drukować na domowej drukarce?

Do jadalnego druku tylko tusz

Jadalny papier nadaje się do użycia wyłącznie w drukarkach atramentowych. Dlaczego?

Wynika to ze specyfiki druku laserowego, oraz materiałów, z których składa się proszek tonera. Druk laserowy to proces “na ciepło”. Toner jest dosłownie stapiany z kartką pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki temu wydruk natychmiast schnie, ale delikatny papier jadalny nie przetrwałby tego procesu. Zostałby dosłownie spalony wewnątrz drukarki. Urządzenia atramentowe drukują na zimno, dlatego nie ma tego problemu.

Co ważniejsze, proszek tonera składa się z mieszanki drobno zmielonych plastików i ciężkich substancji, które są mocno toksyczne dla ludzi i nie mają jadalnych odpowiedników, w przeciwieństwie do tuszu.

Nie każdy tusz nadaje się jednak do spożycia. Jeśli chcesz drukować na papierze jadalnym, potrzebne ci będą tusze jadalne, które mają certyfikat bezpieczeństwa żywności. Tusz jadalny do drukarki składa się z wody, glicerolu, barwników spożywcze w kolorach CMYK oraz konserwantów.

 1

Jadalny papier na każdą okazję

Na rynku znajdziesz kilka rodzajów jadalnego papieru, odpowiedniego do różnych spożywczych zastosowań.

Papier cukrowy

Zwany także papierem lukrowym, to elastyczny arkusz złożony z cukru i glukozy, który można nie tylko kłaść na wierzchu tortów, babeczek czy innych wypieków, ale także owinąć nim ciasto i stworzyć dekorację po bokach. Papier cukrowy jest sprzedawany na cienkim arkuszu silikonu lub plastiku, który ułatwia podanie przez drukarkę i może być później ostrożnie odklejony.

Papier waflowy lub papier ryżowy

Złożony ze skrobi ziemniaczanej (lub skrobi ryżowej, w przypadku papieru ryżowego), wody i oleju roślinnego. Ma gładką powierzchnię i biały kolor. Im grubszy papier waflowy wybierzesz, tym bardziej intensywne będą kolory wydruku.Papier waflowy jest tańszą i bardziej wszechstronną alternatywą dla papieru cukrowego. Występuje w wersji praktycznie pozbawionej smaku lub dosładzanej. Bezsmakowy papier waflowy lub ryżowy może być używany także do ozdabiania wypieków niesłodkich, takich jak chleby czy ciasta z pikantnym lub słonym nadzieniem.

Arkusze transferowe

Cukierniczy papier transferowy można stosować do ozdabiania czekoladek lub bezy. Podobnie jak papier cukrowy, arkusze transferowe mają warstwę folii, która umożliwia użycie ich w drukarce. Papier transferowy do czekolady jest pokryty cienką warstwą masła kakaowego, a arkusze transferowe do bezy, mieszanką skrobii, cukru i maltodekstryny. Stosuje się je jednak trochę inaczej, niż papier cukrowy, gdyż najpierw powstaje wydruk, a dopiero później - słodycze.

Obraz na arkuszu transferowym drukuje się w odbiciu lustrzanym, na stronie pokrytej jadalną substancją. Następnie arkusz zalewa się temperowaną czekoladą lub masą na bezę (można go umieścić wewnątrz formy). Po zastygnięciu czekolady, lub upieczeniu bezy w niskiej temperaturze (zaleca się ok. 80 stopni, z lekko uchylonymi drzwiami piekarnika), można ściągnąć folię - wydrukowany wzór pozostanie na powierzchni wyrobu cukierniczego.

 2

Czy z tuszem jadalnym można drukować na domowej drukarce

Czy do drukowania tuszem jadalnym na papierze jadalnym możesz wykorzystać domową drukarkę? I tak, i nie. Do wykonywania jadalnych wydruków nie potrzebujesz wysoce wyspecjalizowanego, drogiego sprzętu. Wystarczy atramentowa drukarka biurkowa przystosowana do pracy z jadalnym papierem. Wiele takich modeli znajdziesz w ofercie marki Canon: drukarki Canon TS5050, TS6050, MG5750, MG5751, MG5752, MG5753, MG6850, MG6851, MG6852, MG6853, IP7250, MG5450, MG5550, MG5650, MG6450, MG6650, MG1502, iP50, P4950 i MG5350. 4000 (A3), IX6850 (A3) oraz IX6550 (A3) mogą drukować na jadalnym papierze i wykorzystywać jadalne tusze. Drukarka do jadalnego papieru powinna mieć tylny podajnik, ponieważ przy podawaniu od tyłu kartki nie są tak mocno zaginane jak przy przewijaniu przez wewnętrzną rolkę po podaniu przodem. Wybór drukarki z tylnym podajnikiem do jadalnych wydruków zminimalizuje ryzyko uszkodzenia arkusza.

Jeśli już masz taką drukarkę w domu - koniecznie czytaj dalej zanim włożysz do niej tusze jadalne.

Stanowczo odradzamy wykonywanie jadalnych wydruków na drukarce, która poprzednio drukowała z tradycyjnym tuszem. Nawet jeśli wkłady do drukowania na zwykłym papierze dawno się wyczerpały, w urządzeniu najprawdopodobniej pozostały resztki “zwykłego” tuszu, który nie nadaje się do spożycia przez ludzi. Stuprocentowe wyczyszczenie drukarki z pozostałości tuszu może okazać się bardzo trudne i czasochłonne, a w serwisie, kosztowne.

Jeśli spróbujesz włożyć tusz jadalny do drukarki, która była poprzednio używana do zwykłych druków, przy drukowaniu pozostałości tradycyjnego tuszu wymieszają się z nowym, co doprowadzi do zanieczyszczenia Twojego wydruku. Choć w małych ilościach nie zagraża to życiu, spożywanie tradycyjnego tuszu do drukarek może prowadzić do niestrawności czy zatrucia. Dlatego do drukowania jadalnym tuszem najlepiej przeznaczyć osobną, fabrycznie nową drukarkę która będzie służyć wyłącznie do tego zadania. 

 3
Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2025
pixel